O meni

Moja fotografija
Slovenia
Po poklicu sem krajinska arhitektka, v srcu pevka. S svojim delom želim na vse druge ljudi prenašati sporočilo: »Pozitivnost, odgovorno delo, čudenje in ljubezen. To je vsebina, ki naj napolni moje in tvoje srce!« (foto: Janez Kotar)

ponedeljek, 5. maj 2014

Praznovanje v naravi in na vrtu

Mesec maj je že dolgo zaznamovan z razcvetom narave in porokami. Brenčanje čebel, vonj španskega bezga in drugega cvetja, prvi vroči dnevi in pikniki ob prihajajočem koncu šolskega leta, češnje in jagode … Kot da ves svet praznuje! Toliko priložnosti za doživetje narave in sobivanje z njo! 

Domačo zabavo na vrtu lahko popestrimo ali pa ji poudarimo določen pomen z izbrano temo, ki jo pokažemo z detajli, kot so izbrane barve (vabila, prtički in druge malenkosti), cvetje na mizah, izbrana glasba, hrana, program dogodka. Izbrana tema lahko predstavlja »glavne junake« na zelo osebni ravni. Odseva tiste prave lastnosti, pove kaj so ali kaj si želijo biti. Za pravo vzdušje naj bo zabava v izbranem stilu od vsega začetka do konca.
 
Domači vrt – prizorišče civilnega obreda poroke
Prav posebno prizorišče si lahko ustvarimo, če poroko načrtujemo vsaj nekaj mesecev v naprej in pri tem upoštevamo tudi naravni cikel vegetacije rastlin, ki jih imamo najraje. Narava in vreme nam seveda lahko pošteno ponagajata, vendar je prav to čar pristnega stika z naravo – prilagajanje. Ko poznamo datum dogodka, ki ga želimo praznovati v naravi/na domačem vrtu, v skladu s tem izberemo in posadimo nekatere dodatne okrasne rastline, ki cvetijo v tem delu leta. Pomembno je, da prostor vedno povsem očistimo motečih elementov ali pa jih skrijemo z zasloni in preusmerjanjem pozornosti na bolj zanimive dele vrta. Nekatere rastline in okrasne elemente si lahko tudi izposodimo oziroma jih namestimo na vrt zgolj za izbrani dogodek. Kljub temu pa naj ima tisto, kar na izbranem mestu dejansko raste prednost, saj nosi večjo pristnost.

Poroka, ki se bo zgodila konec poletja, bo na željo zaročencev zaznamovana s sončnicami. Sončnica velja za simbol življenja, predanosti in upanja. Zaročenca sta sončnico izbrala za svoj simbol po tem, ko sta ob zaroki prejela v dar pogačo v obliki sončnice. Kdaj torej posejati sončnice ali katere druge izbrane rastline, da bodo v najlepšem cvetenju ravno na tisti posebni izbrani dan? V veliko pomoč so lahko izkušnje, ki smo jih pridobili na lastnem vrtu, nič pa ni narobe, če skušamo s predvidevanjem ujeti ravno prave dni. Svoje možnosti lahko povečamo z večkratno zaporedno setvijo, tako rastline sejemo na en teden narazen, v splošnem pa velja, da sončnice zacvetijo vsaj 100 dni po setvi, seveda je vse odvisno tudi od vremena.

Druga slavja in druženje
V kolikor ni nujno, da je datum dogodka v naprej točno določen, se lažje prilagodimo dogajanju na vrtu pa tudi vremenu. Obisk prijateljev lahko načrtujemo v času, ko imamo na vrtu nekaj posebnega. Naj bo to zorenje češenj ali peka mlade koruze, važno je, da se imamo skupaj lepo in znamo izkoristiti to, kar nam narava sama ponuja. Sproti se lahko naučimo pravega sodelovanja z njo.

Več: revija Moj mali svet, številka 5, letnik 46/2014

Ni komentarjev:

Objavite komentar