O meni

Moja fotografija
Slovenia
Po poklicu sem krajinska arhitektka, v srcu pevka. S svojim delom želim na vse druge ljudi prenašati sporočilo: »Pozitivnost, odgovorno delo, čudenje in ljubezen. To je vsebina, ki naj napolni moje in tvoje srce!« (foto: Janez Kotar)

četrtek, 7. avgust 2014

Trajna okrasna balkonska zasaditev

Tokrat sem v članku za revijo Moj mali svet predstavila načrtovanje in izvedbo balkonske zasaditve, ki je namenjena predvsem uživanju v poletju. Zasaditev vključuje uporabo nekaterih dišavnic, saj nam le-te zlahka pričarajo dišeči ambient, izbrali pa smo tudi nekatere druge rastline, ki čez vse leto skupaj gradijo zanimivo celoto.

Urejena zasaditev ob izvedbi
Na terasi, ki ima direktno južno lego, si lastniki želijo urediti trajno okrasno zasaditev, s katero bi bilo čim manj dela. Zasaditev naj bi bila zanimiva preko celega leta. Lastnikom je všeč rožmarin, ki je – kako zanimivo! – pri sosedu zimo brez problemov preživel na prostem. Torej si želijo tudi sami malo tvegati, sicer pa tako ali tako tudi trajna zasaditev potrebuje svojo bolj ali manj obsežno prenovo vsako leto. 

Opis situacije
Imamo prazno betonsko korito z notranjimi merami: 6 m x 75 cm, globina korita je 30 cm. Pri takih situacijah se krajinski arhitekti in vrtnarji vedno jezimo na arhitekte, ki v fasade večstanovanjskih objektov vključujejo korita, ki imajo res minimalne globine za korenine rastlin. Korito ima sicer urejeno odvodnjavanje, žal pa ni elegantne možnosti za ureditev kapljičnega namakanja ali zaloge vode, ki bi v taki situaciji bila nujna rešitev za žejne rastline. To je še posebej velika pomanjkljivost v primeru luksuznega stanovanja in uporabnikov, ki za vzdrževanje zasaditve sami načeloma ne skrbijo, zahtevajo pa maksimalno urejenost njihovega zelenega kotička.

Rešitev je v inovaciji
Če globina ni ugodna, pa imamo vsaj v širino dovolj prostora, da z zapolnitvijo celotnega korita z zemljo lahko upamo na ugodne razmere za rast (posebej izbranih) rastlin. Naj poudarim, da je treba v takih situacijah pozabiti na varčevanje s količino zemlje, četudi jo je treba v vrečah znositi v šesto nadstropje ali celo višje. Rastline v posameznih cvetličnih loncih, ki bi jih samo postavili v to veliko betonsko korito, bi se na sončni pripeki hitro pregrele. Korenine so v plastičnih ali glinenih loncih zaradi pretankega roba materiala enostavno preveč izpostavljene vplivom toplote (in mraza).

Dno korita smo v celoti prekrili s tkanino (filc), ki preprečuje spiranje zemlje skozi odtok. Na tkanino smo nasuli plitvo plast gramoza za drenažo in volumen korita zapolnili s kvalitetno zemljo za okrasne rastline, ki smo ji dodali tudi inovativno rešitev proti težavam s sušo: zelene kocke ali Urbanscape Green Cubes (zastopnik: Knauf Insulation d.o.o.).

Obljubili smo preprosto vzdrževanje
Prazno površino med rastlinami smo prekrili z lubjem in prodniki. Zasaditev za vzdrževanje tako ni zahtevna, saj smo izbrali rastline, ki bodo v danih pogojih dobro uspevale. Vse rastline razen rožmarinov so prezimno trdne in trajne, vendar lahko v ekstremnih vremenskih pogojih (huda suša, dolgotrajne padavine, izredno nizke zimske temperature) vseeno pride do težav, ki so predvidoma posledica nizke globine korita (30 cm).
Vzdrževanje torej ni nič posebnega. 

Več: revija Moj mali svet, številka 8, letnik 46/2014


Ni komentarjev:

Objavite komentar