O meni

Moja fotografija
Slovenia
Po poklicu sem krajinska arhitektka, v srcu pevka. S svojim delom želim na vse druge ljudi prenašati sporočilo: »Pozitivnost, odgovorno delo, čudenje in ljubezen. To je vsebina, ki naj napolni moje in tvoje srce!« (foto: Janez Kotar)

sreda, 9. oktober 2013

Trajna zasaditev groba

Jesen je tukaj in počasi se bliža tudi 1. november, ko se z ureditvijo grobov in obiskom pokopališč še posebej spominjamo vseh naših dragih pokojnih sorodnikov, prijateljev in znancev. Prav je, da so grobovi lepo urejeni preko celega leta, zato lahko tokrat namesto dragih rožnih aranžmajev in pretiravanja s prižiganjem sveč raje poskrbite za celostno zamenjavo grobne zasaditve. Malo večji vložek v trajno zasaditev se na daljši rok večkratno obrestuje, saj lahko s trajnicami in nižjimi vrstami drevnine pričaramo prav zares lep in spokojen poslednji vrt, ki bo potreboval le malo vzdrževanja.

Slovenci v primerjavi z drugimi evropskimi narodi dnevu spomina na mrtve pripisujemo poseben pomen in ga na svoj način seveda tudi množično obeležujemo. Pogosto prav pred že omenjenim praznikom grob na novo uredimo ali pa vsaj zamenjamo kake rastline, ki so čez leto propadle, dodamo novo atraktivno jeseni cvetočo rastlino, očistimo grob in podobno. Osebno menim, da je bolj kot končni izgled groba pomemben prijeten spomin na pokojnika. To seveda ne pomeni, da so grobovi lahko videti zapuščeni in zanemarjeni, temveč želim s tem opozoriti na pretiravanje z okraševanjem brez pomisleka na osebnost pokojne osebe. Vabim vas, da se ob obisku groba tokrat spomnite na vse lepe trenutke, ki ste jih preživeli s pokojnikom. Morda se vprašate: »Kaj se lahko iz njenega/njegovega življenja, ki se je končalo, naučim? Kaj je tisto, kar je zares pomembno v življenju?«

Vstop na pokopališče Srebrniče pri Novem mestu

Ureditev groba, ki tolaži
Slovenski grobovi so velikih dimenzij in žal po večini okvirjeni v betonu ali kamnu ter zasajeni s cvetočimi trajnicami ali enoletnicami (pogosto preveč pisanih barv). Gredice so navadno premajhne in zato ne nudijo ustreznih pogojev za rast. Ne pozabimo, da so rastline na večini naših pokopališč močno izpostavljene vremenskih vplivom – soncu, suši, zmrzali in vetru. Ureditve, ki zasaditve morda sploh nimajo (samo kamnita plošča in/ali samo peščena površina) delujejo zelo trdo, sploh če je takih grobov na pokopališču veliko. Taka pokopališča ne nudijo potrebne opore žalujočim.

V nasprotju z opisanim pa je tudi pri nas vse več grobov, ki so nosilci simbolnih sporočil tudi v zasaditvi. Obstajajo tudi parkovna pokopališča, ki so v celoti zasnovana v večjem stiku z naravo in tako nudijo oporo in nov optimizem svojim živim obiskovalcem. Taka pokopališča so dejansko namenjena živim ljudem in nikoli ne postanejo kraj, kamor najraje sploh ne bi stopili. Lepo je, če nas že sama ureditev groba spominja na pokojnika in ne gre le za nek nagrobnik iz kataloga in zabojček mačeh, ki so posejane v strogo mrežasto razporeditev. Priporočam, da je vsaj tretjina groba namenjena zelenju po vašem ali pokojnikovem okusu. Nič ni narobe, če je zasaditvi namenjena celotna površina groba, načeloma pa skušamo z novo zasaditvijo ujeti stil celotnega pokopališča in hkrati ureditvi dodati kanček osebne note.


Simbolična prekinitev vezi družine Pfahl s pokojnico 
kot osebna nota tega groba


Načrt nove zasaditve

Novo zasaditev ali preureditev groba je dobro skrbno načrtovati, za to pa lahko najamemo strokovnjaka ali načrt naredimo sami. Pri izboru rastlin pazimo, da izberemo počasi rastoče rastline. Trajno zasaditev načrtujemo tako, da je zasaditev zanimiva skozi vse letne čase.

Včasih se zgodi, da ne zmoremo ali ne znamo sami dostojno urediti groba. Verjamem, da lahko v tem primeru vsakdo koga prosi za vsaj nekaj pomoči. Če se boste za ureditev groba odločili s pomočjo otrok ali vnukov, vzemite to kot priložnost za pogovor o smrti, ki je še vedno tabu tema v družbi. Povejte jim kaj lepega o pokojniku, ki ga morda sploh poznali niso. Dogovorite se s sorodniki, kdo bo letos poskrbel za ureditev groba ali pa za nasvet in pomoč povprašajte strokovnjaka. Ni treba, da ste za vse vedno sami.

Več: revija Moj mali svet, številka 10, letnik 45/2013

Ni komentarjev:

Objavite komentar