O meni

Moja fotografija
Slovenia
Po poklicu sem krajinska arhitektka, v srcu pevka. S svojim delom želim na vse druge ljudi prenašati sporočilo: »Pozitivnost, odgovorno delo, čudenje in ljubezen. To je vsebina, ki naj napolni moje in tvoje srce!« (foto: Janez Kotar)

ponedeljek, 6. januar 2014

Zeliščni vrt z nekaj domišljije

Vrt pozimi (praviloma) počiva v hladu in belini, navdušeni vrtičkarji pa se ob skodelici čaja že pripravljamo na novo rastno sezono. Zima je namreč najprimernejši čas za načrtovanje vseh novosti v vašem vrtu. V januarski številki revije Moj mali svet tokrat pišem o tem, kako načrtujemo zeliščni vrt.

Vrtna zelišča kot so peteršilj, drobnjak, melisa, žajbelj, sivka in še mnoga druga postajajo vse bolj modna in koristna stalnica naših vrtov. Gojimo jih lahko kot samostojen vrtni motiv, v zelenjavnem vrtu, na balkonu ali celo na okenski polici. Ker je večina teh rastlin nezahtevnih za gojenje, prijetno dišijo in so precej odporne tudi na močno sonce, jih sadimo v neposredno bližino terase na jugu vrta oziroma z njimi popestrimo cvetlične gredice. 

Za vsako bolezen rož'ca raste
Gre za trditev iz filma Kekec, ki jo prav vsi poznamo. Teta Pehta je slovenski literarni in filmski lik zelo dobre zeliščarke nabiralke, ki s svojim znanjem o zeliščarstvu reši deklico Mojco slepote. Verjetno veste tudi to, da so imeli številni gradovi in samostani na Slovenskem dolgo tradicijo pridelovanja zelišč in dišavnic, iz katerih so pripravljali zdravila in druga koristna sredstva.

Načrtovanje in skrb za lasten zeliščni vrt je lahko navdušujoča prostočasna aktivnost, ki združuje prijetno s koristnim. Pri načrtovanju zeliščne gredice moramo biti pozorni na ustrezno lego, ki naj bo sončna in tako omogoča razvoj vseh eteričnih olj in drugih koristnih snovi, ki jih imajo zelišča. Dobro je, če načrtujemo dvignjene gredice, ki nam olajšajo skrb za rastline. Ognjič in nekatere druge enoletnice lahko posejemo, v kolikor pa želimo trajen zeliščni vrt, uporabimo večje in kvalitetne sadike trajnih zelišč. Pri sajenju pazimo, da rastlinam omogočimo dovolj prostora za razrast. O končni velikosti rastline, poreklu in kakovosti sadik se pozanimamo tam, kjer rastline kupimo.

Priložnost za večjo kakovost življenja in bivanja
V mestih in večjih naseljih je lahko pridelovanje zelenjave in zelišč na skupnih vrtovih priložnost za graditev medčloveških odnosov in prijateljskih vezi. Ljudje smo se namreč odtujili od narave in drug od drugega. Izgubili smo stik s samim seboj. Naj bo novi zeliščni vrt, ki ga lahko načrtujete v krogu družine ali sosedov, priložnost za več prijaznosti in prave ljubezni do življenja in zemlje, ki nas vse hrani. Izkoristite tudi znanje, ki ga imajo drugi zeliščarski navdušenci, saj se lahko drug od drugega veliko naučimo in ob pitju čaja ter kakšnem piškotu tudi prijetno pokramljamo.

Več: revija Moj mali svet, številka 1, letnik 46/2014

Ni komentarjev:

Objavite komentar