O meni

Moja fotografija
Slovenia
Po poklicu sem krajinska arhitektka, v srcu pevka. S svojim delom želim na vse druge ljudi prenašati sporočilo: »Pozitivnost, odgovorno delo, čudenje in ljubezen. To je vsebina, ki naj napolni moje in tvoje srce!« (foto: Janez Kotar)

petek, 7. marec 2014

Ne hiša, stanovanje z vrtom

Vsi si želimo kakovostnega življenja in bivanja, žal pa nimamo vsi enakih izhodišč za to. Morda nimamo dovolj časa za vzdrževanje velikega obhišnega vrta, ali pa si o lastni hiši niti ne upamo sanjati. Pravzaprav ni pomembno, kam glede na vašo situacijo sodite. Tudi vi imate lahko čudovit vrt! Z rastlinami si lahko polepšamo svoje bivalno okolje ne glede na njegovo velikost in vaše gmotno stanje. Vas zanima kako?

Obstoječe stanje zelenjavne gredice
V tokratnem prispevku revije Moj mali svet smo na primeru izbranega stanovanja v Ljubljani pogledali, kako lahko na balkonu, z izkoristkom zgolj treh betonskih gred in nekaj iznajdljivosti, ustvarimo pravi vrtni raj, kjer pridelujemo zelišča, nekaj sadja in zelenjave ter uživamo ob pogledu na čudovite okrasne rastline.

Zasaditev betonskih gredic
V isto korito bomo po zamenjavi zemlje in ureditvi drenaže posadili rastline z vsaj približno enakimi potrebami. Prva greda bo zasajena s sadikami jagod. Jagode potrebujejo kvalitetno prst, ki jo vsaj dvakrat v letu pognojimo. Čez zimo vse prekrijemo s smrečjem, preko celega leta pa moramo paziti, da se zemlja ne presuši. V drugi gredi raste smrečica, ki ustvarja kislo talno okolje. V praznem predelu grede zbito in osiromašeno prst nadomestimo z novo. Pod smreko lahko posadimo dve ali tri sadike brusnic, preostali del pa lahko zasejemo z ognjičem in kamilicami.

Tretja gredica bo namenjena zelenjavi. Dostopna je skozi kuhinjsko okno in preko balkona. Spomladi lahko sem posejemo nekaj redkvic (pazimo, da setev ni pregosta) in solato berivko. V splošnem za tak vrtiček priporočam seme na traku (trak lahko razrežemo na primerno dolžino) in zraven nekaj sadik. V maju posadimo še kako sadiko češnjevega paradižnika. Morda je za tak namen zanimiva tudi mešanica azijskih listnatih rastlin, rukola ali kaj podobnega. Če je potrebno, lahko setev solatnic preko leta obnavljamo. Ves semenski material in sadike kupimo v trgovinah, kjer lahko zraven dobimo tudi kak vrtnarski nasvet. Prednost naj ima tisto, kar je slovensko.

 
Vrt v žepu
Zelišča in okrasne rastline bomo posadili v cvetlične lonce, ki jih bomo namestili na betonsko ograjo balkona. Če bi jih samo postavili na ograjo, bi slej ko prej padli dol, zato naš balkon potrebuje »vrnarske žepe«, ki jih bomo pričvrstili na obstoječe kovinsko ogrodje. Kot material bomo uporabili juto (več plasti skupaj), ki jo po meri zašijemo v primerne »žepe«, kamor nato namestimo zasajene cvetlične lonce.
V prvi del, ki v dolžino meri 2,5 m, bomo posadili naslednje rastline: limonska trava, sivka, meta, melisa, drobnjak, vrtni timijan, peteršilj (sadike) in kapucinka (seme). V stranski del, ki meri dober meter, pa bomo posadili okrasne vzpenjalke in nekaj drugih cvetočih rastlin (na primer zajčki). Izmed enoletnic lahko izbiramo med naslednjimi rastlinami: črnooka suzana, okrasni slak, grahor, turški (laški) fižol; lahko pa se odločimo tudi za okrasni srobot ali pasijonko, ki sta ob primernem prezimovanju trajni rastlini. Kombinacije so lahko zelo zanimive, vendar je dobro, da pri tem ne pretiravamo. Vsega ne moremo imeti, lahko pa imamo vsako leto malo drugačno zasaditev. Ko bo načrtovana nova ureditev balkona zasijala v vsej svoji lepoti, bom rezultate v obliki fotografij delila tudi z vami. Poizkusite tudi vi!


Več: revija Moj mali svet, številka 3, letnik 46/2014

Ni komentarjev:

Objavite komentar