O meni

Moja fotografija
Slovenia
Po poklicu sem krajinska arhitektka, v srcu pevka. S svojim delom želim na vse druge ljudi prenašati sporočilo: »Pozitivnost, odgovorno delo, čudenje in ljubezen. To je vsebina, ki naj napolni moje in tvoje srce!« (foto: Janez Kotar)

nedelja, 31. marec 2013

Najboljši prostor za otroško igro in raziskovanje

Kako lepo je, ko dobiš na svoj naslov revijo, ki jo imaš rad. Še lepše pa, ker te zanima, kako so tokrat oblikovali čisto tvoj tekst in fotografije. Vabljeni k branju aprilske številke revije Moj mali svet, v kateri najdete članek z zgornjim naslovom - nekaj za pokušino objavljam tudi na blogu. Upam, da kmalu posije sonce in bomo lahko vsi skupaj začeli z delom na vrtu.

Naši otroci so mali raziskovalci. Njihova naravoslovna pismenost se dobro razvija le ob pristnem stiku z naravo. Za zdrav razvoj telesa in duha potrebujejo veliko gibanja na svežem zraku, prav tako pa se bodo z zanimanjem srečali z zemljo, vodo in drugimi materiali, ki jih najdejo že na domačem vrtu. Vse sposobnosti, ki jih bodo tako že od malih nog pridobili z opazovanjem rastlinskega in živalskega sveta na domačem pragu, v okolici in na kakšnem družinskem izletu, bodo lahko s pridom uporabili tudi na vseh drugih področjih. 

Otroci za raziskovanje narave, ki se začne že na domačem vrtu in dvorišču, ne potrebujejo prav veliko. Odsvetujemo kopico plastičnih igrač in pripomočkov za igro. Dovolj je nekaj igrač, kakšna žoga, gugalnica in doma narejeno skrivališče ter peskovnik. Za igro več otrok je primerna dobro vzdrževana tratna površina, ki je od ceste ali drugih nevarnih območij za otroke dovolj oddaljena ali zaščitena z varnostno ograjo. Zelo prav bo otrokom prišla tudi večja utrjena površina ali dvorišče, ki ga bodo lahko porisali s kredami ali se po njem vozili s kolesi. Vrt za otroke naj bo primerno urejen glede na starost vaših otrok. To seveda lahko pomeni, da se bo vrt tekom časa precej spreminjal, kar pa je povsem normalno, saj se v naravi vse spreminja.

Vrt je doživetje
Okrog četrtega leta starosti je zelo pomembno, da se z otrokom veliko pogovarjate in ga poslušate. Dovolite mu, da vam po svoje razloži, kaj je opazil in doživel zunaj. Otroka urite v zavestnem doseganju zastavljenih ciljev. Na njihova »Zakaj …?« vprašanja potrpežljivo odgovorite in skupaj poiščite odgovore za vse tisto, kar sami ne veste kar tako iz glave. V oddaljenem delu vrta lahko skupaj napravite »hotel« za koristne gostujoče živali vrta, z malo večjimi otroki pa lahko kakšno poletno noč tudi prenočite na vrtu, skupaj poslušate nočne glasove in se igrate s sencami, ki nastanejo v šotoru zaradi nočne svetilke. Vsekakor bo zunaj veliko bolj zabavno kot pred računalnikom in televizijo.

Več: revija Moj mali svet, številka 04, letnik 45/2013

Ni komentarjev:

Objavite komentar