O meni

Moja fotografija
Slovenia
Po poklicu sem krajinska arhitektka, v srcu pevka. S svojim delom želim na vse druge ljudi prenašati sporočilo: »Pozitivnost, odgovorno delo, čudenje in ljubezen. To je vsebina, ki naj napolni moje in tvoje srce!« (foto: Janez Kotar)

četrtek, 5. december 2013

Zvoki narave v domačem vrtu

Človek preko oči, ušes, kože in drugih čutil iz okolja neprestano sprejema številne informacije. Glede na našo pozornost in sposobnost čutil jih kot dražljaje iz okolice selektivno oblikujemo v smiselne zaznavne impulze, pripišemo jim določen pomen za naše življenje. Najrazličnejša glasba, to so vsi zvoki, ki jih slišimo, nas spremlja na vsakem koraku. Najdemo jo tudi tam, kjer je ne ustvarja človek. Glasba narave pa si zasluži posebno mesto, saj je v vsej svoji prvinskosti preprosto čudovita. 

Zvoki petje ptic, šumenja listja v vetru, škrebljanja dežnih kapljic, zvonjenja vetrnih zvončkov in podobno spodbujajo naše zavestno sprejemanje zvokov iz narave in s tem doživetja tega trenutka. Trenutek, ki ga doživljam tukaj in zdaj je edini čas, v katerem naj bi človek zares bival. S prijetnimi zvoki, ki dopolnjujejo naše vidno doživljanje vrta, učinkovito kljubujemo stresu, ki nas ujame na delovnem mestu ali ob težjih življenjskih situacijah.

Glasbeni elementi na vrtu so lahko narejeni iz različnih materialov: kovina, les, steklo, glina in drugi (naravni) materiali. Različni materiali ustvarjajo drugačen zvok in s tem drugačno sporočilo. Tako imenovani vetrni zvonovi delujejo zelo sproščujoče, njihova pesem navdihuje in zdravi. Pa saj se tudi cerkveni zvonovi uporabljajo z namenom čiščenja čustev in misli, vabijo k molitvi in zbranosti. Les in še posebej bambus ustvarjata mehke zvoke, zato naj naša kreativnost ne pozna meja, ko si morda vzamemo čas za izdelavo čisto svojega glasbila.

Človek, prisluhni!
Stik z naravo si lahko pričaramo tudi s poslušanjem posnetkov najrazličnejših zvokov iz narave: grmenje, šelestenje listja, odmev z gora, bučanje morja, pesem škržatov, piš vetra, ptičje petje, … Seveda to nikakor ni enako doživetju narave z vsemi čutili, ko v njej bivamo, delamo in iščemo sprostitev. Prav gotovo lahko slišite naravo tudi v mestu. Ustavite se in prisluhnite. Slišite zvok peska pod svojimi nogami? Glasbo uličnega umetnika, dežne kapljice, smeh otrok? V mestu zvoke iz narave prikrije hrup prometa in glasba, ki vabi v trgovine in na zabavo. Vendar to ne pomeni, da v mestu narave ni. 

Narava nam v resnici nudi prav vse, kar potrebujemo za srečno življenje in pravzaprav ne potrebuje reklame. Ne predstavljam si, da bi na primer brenčanje čebel izginilo, da bi narava nekoč utihnila. Le ljudje smo začeli verjeti, da nam je bolje brez nje, da ji moramo gospodovati. Cilj je najti ravnovesje med današnjim napredkom in zdravo kmečko pametjo, za katero radi rečemo, da je nekoč poznala pravo mero za vse. Čas je, da naravi ponovno prisluhnemo in skupaj z njo ustvarimo glasbo, ki je svet še ni slišal.

Šumenje trav v vrtu pričara poseben šepet narave, škripanje snega pod nogami pa je prav tako nepozabna izkušnja, ki si jo želimo vedno znova ponoviti
Več: revija Moj mali svet, številka 12, letnik 45/2013

Ni komentarjev:

Objavite komentar