O meni

Moja fotografija
Slovenia
Po poklicu sem krajinska arhitektka, v srcu pevka. S svojim delom želim na vse druge ljudi prenašati sporočilo: »Pozitivnost, odgovorno delo, čudenje in ljubezen. To je vsebina, ki naj napolni moje in tvoje srce!« (foto: Janez Kotar)

petek, 4. julij 2014

Gremo v senco!

Zdravniki nas opozarjajo, da je prekomerno izpostavljanje soncu škodljivo. V vročini in pripeki tako vsi iščemo bolj prijetne, senčne prostore. Vabim vas, da izklopite klimo in take prostore raje poiščete v naravi.

Senčnica na terasi kot zaščita pred soncem
Na bivalnem vrtu, ki je urejen s posebno pozornostjo do njegovih uporabnikov, bomo vedno našli prostor, ki bo zagotavljal nekaj sence. Navadno se lastniki ob načrtovanju vrta odločijo za postavitev senčnice oziroma pergole, ki pokriva del terase na južni, vzhodni ali zahodni strani vrta. Ob pergoli posadijo rastline, ki so navadno listopadne.

Gostota sence je odvisna od izbora rastlin, ki se vzpenjajo na pergolo. Vzpenjave vrtnice in okrasni sroboti prepuščajo več svetlobe od vinske trte, glicinije ali kivija. Zanimiva in nekoliko manj poznana rastlina je tudi ameriški celastrus Celastrus scandens. Pri izboru rastline za pergolo velja še opozorilo, da sta falopija Fallopia aubertii in glicinija Wisteria sinensis za pergolo, pod katero imamo mizo, manj primerni vrsti, saj cvetita dalj časa in takrat neprestano odmetavata cvetove.

Sencoljubne rastline
V senci in polsenci dobro uspevajo debelačka, Pachysandra terminalis, čudovite hoste, Hosta sp., bezeg, Sambucus nigra, tisa, Taxus baccata, bršljan, navadna divja trta, Parthenocissus quinquefolia, češmin, Berberis sp., plahtica, Alchemilla mollis, kamnokreč, Saxifraga arendsii, zimzelen, Vinca sp., kresnice, Astilbe sp., šmarnice, Convallaria majalis, srčki, Dicentra sp., teloh, Helleborus sp., skrečnik, Ajuga reptans, krvomočnica, Geranium sp., orlice, Aquilegia sp., naprstec, Digitalis sp., ligularija, Ligularia sp. in druge. Večini sencoljubnih rastlin ugajajo vlažna, dobro odcedna humozna tla, zato lahko tudi v senčnem vrtu pričakujemo manj težav po tem, ko poskrbimo za ustrezno pripravo tal. V kolikor so tla zakisana (v senci odraslih iglavcev) lahko uredimo prijeten vrt s sajenjem rododendronov in hortenzij.

Vodni motiv in odganjanje komarjev
Če imamo težave s komarji, jih najlažje odpravimo tako, da iz vrta in okolice odstranimo vse, tudi najmanjše vire stoječe mirne vode (vključno s cvetličnimi podstavki pod lončnicami). V predele vrta, kjer jih bo vsaj del dneva obsijalo sonce, proti komarjem sadimo baziliko, Ocimum basilicum, mačjo meto, Nepeta Cataria, limonsko travo, Cymbopogon citrates, agerat, Ageratum houstonianum, evkaliptus, Eucalyptus gunnii, limonsko monardo, Monarda citriodora, meliso, Melissa officinalis, roženkravt, Pelargonium radens in druge. Proti komarjem v popolni senci z veliko zračne vlage (priporočljivo je dodatno škropljenje) zelo dobro uspeva le malajska vrčnica, Nepenthes alata, ki je sicer trajnica, vendar jo moramo že ob nočni temperaturi pod 20° C prestaviti v notranji prostor. Pripravke iz vseh omenjenih rastlin, kot so posušeni listi in eterična olja v svečah, uporabimo v neposredni bližini, kjer se največ zadržujemo.

Več: revija Moj mali svet, številka 7, letnik 46/2014









Ni komentarjev:

Objavite komentar