O meni

Moja fotografija
Slovenia
Po poklicu sem krajinska arhitektka, v srcu pevka. S svojim delom želim na vse druge ljudi prenašati sporočilo: »Pozitivnost, odgovorno delo, čudenje in ljubezen. To je vsebina, ki naj napolni moje in tvoje srce!« (foto: Janez Kotar)

četrtek, 1. avgust 2013

Zmagovalna idejna zasnova obnove igrišča v Celju – javni natečaj

Kar verjameš, se uresniči!

Že prejšnji teden sem najbližjim obljubila, da na blogu objavim vsaj nekaj o natečaju, ki sem se ga udeležila v sodelovanju s sošolko Sandro Pintar. Prvič sem se udeležila javnega natečaja in zmagali sva!

Konkurenca ni bila prehuda, morda bo prav zato sedaj velika odgovornost pripraviti prepričljivo predstavitev projekta na 1. mednarodni konferenci Varna igra 2013 v Celju, ki je bila s 24. in 25. septembra letos prestavljena na pomlad 2014. Več o tem si lahko preberete tukaj. Vabljeni!

Povzetek idejne rešitve
Igra je sestavni del otroštva, saj otrok preko nje spoznava sebe in zunanji svet, ter se na ta način uči. Ker pa se ljudje učimo vse življenje in za dobro počutje potrebujemo kvalitetne ter varne prostore tudi za druženje, sva avtorici s svojo idejno zasnovo načrtovali prostor za vse starostne skupine. Kreativno igrišče si predstavljava kot prostor, ki nudi različne izkušnje in se skozi letne čase spreminja. Prostor sooblikujejo njegovi uporabniki.

Preureditev majhnega javnega igrišča v Mestni občini Celje ob Cesti na Do­brovo 
obstoječega stanja prostora ne ignorira, temveč ga nadgradi in vleče vzporednice s tem, kar je na samem igrišču in v njegovi neposredni okolici že sedaj. Zasnova igrišča kot celota ima poudarek na uporabi naravnih materialov, s katerimi ponudimo okolju prijazne motive (vrbove hiške, vrbovi tuneli …) in možnost igranja v zdravem prostoru. Ob upoštevanju pravil, priporočil in standardov za varno igro je na osrednjem delu uporabljen tudi umetni material (guma teren in asfalt). Del asfaltne površine sva ohranili kot primer recikliranja oziroma ponovne uporabe nečesa starega (gre dejansko za ohranitev dela igrišča v stanju, kakršno je sedaj). Taka površina ima kljub nekaterim tveganjem tudi svoje prednosti. Z uporabo raznih elementov in oznak (bunkerji, Baza 15+, ...) sva želeli prikazati simboliko preteklega časa spoštljivo in na otroško zanimiv ter igriv način (skrivanje v bunkerjih, plazenje po tunelu).

Čez celotno igrišče je zasnovana krožna pot, ki omogoča, da prostor dojamemo iz različnih zornih kotov. Igrišče je glede na različne dejavnosti in interese uporabnikov razdeljen po območjih. Tukaj so tako imenovani: POLIGON IZKUSTEV, OTROŠKO DVORIŠČE, MOZAIK SAMOOSKRBE in BAZA 15+. Izjemno pomembno se nama zdi, da otroke navdušimo za preživljanje prostega časa v naravi. Z izvedbo načrtovanega igrišča bodo okoliški prebivalci pridobili kakovosten zunanji prostor, ki ima mnogo pozitivnih učinkov na kakovost bivanja tudi širše.

Obstoječe stanje

Več o tem pa sledi septembra. Mislim, da je to uvod v nova, kakovostna otroška igrišča in druge javne prostore v Sloveniji, pri nastanku katerih bom sodelovala jaz osebno :) 

Povabljeni ste, da spodaj napišete, česa si Slovenci resnično želimo v odprtih javnih prostorih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar