O meni

Moja fotografija
Slovenia
Po poklicu sem krajinska arhitektka, v srcu pevka. S svojim delom želim na vse druge ljudi prenašati sporočilo: »Pozitivnost, odgovorno delo, čudenje in ljubezen. To je vsebina, ki naj napolni moje in tvoje srce!« (foto: Janez Kotar)

ponedeljek, 8. september 2014

Vrt Slavice Prelog v Ključarovcih

Slovenski vrt (v zelo širokem pojmovanju zapisane besedne zveze) se z dolgoletno tradicijo okrasnega vrta v Italiji, Angliji, Franciji in drugod v tujini sploh ne more primerjati. Slovenci smo žal še vedno šibki na področju vrtnega oblikovanja, nekaj vidnih dosežkov pa imamo bolj v smislu širitve vrtne kulture med lastniki vrtov, ki se združujejo v društva in druge interesne skupine (tudi na spletu). Svojega vrta ti ljudje navadno ne dojemajo zgolj kot statusni simbol, temveč preko izkušenj na lastnem vrtu, prebiranju literature in obiskov vrtov po Evropi in svetu s podobno mislečimi navdušenci delijo svoje znanje, izkušnje in tekmovalnost.

Kolaž okrasnih rastlin, ki navdušuje

Slovenski vrt nastaja kar brez načrta
Verjamem, da je lahko prav vsak slovenski vrt nekaj posebnega, le odpreti je treba oči in srce ter ozavestiti, da je vrt namenjen sobivanju človeka z naravo, ne garanju ali bahanju pred sosedi. Čeprav nimamo veliko vrtov, ki bi jih oblikovali pravi krajinski arhitekti, pa imamo v Sloveniji primere vrtov, ki si zaslužijo posebno pozornost, eden teh je zagotovo vrt gospe Slavice Prelog.

Steklenjak ob terasi

Po izobrazbi je gospa Slavica ekonomistka, in sicer kot upokojena uslužbenka nekoč dobro stoječega podjetja Radenska d.d., svoj vrt kljub številnim drugim obveznostim ustvarja že preko 50 let. Vrt, ki je bil kot »Slavičin eden« pred nekaj leti predstavljen v knjigi z naslovom Čudoviti vrtovi Slovenije, avtorjev Alenke Gorza, Sama Jereb in Tomaža Vesela pa tudi v raznih člankih, je po njenem pripovedovanju danes popolnoma drugačen. Vrt je namreč del narave, kjer se vse stalno spreminja. Vrt ji predstavlja nekaj, kar drugi iščejo v glasbi, športu ali zabavi.

Na dobrih 3000 kvadratnih metrih površine gospa Slavica ohranja in postopoma še kar razvija svoj vrtni raj, kjer najdemo številne zanimive, znane in manj znane rastlinske posebnosti. Vrt je obdan z živo mejo, vse skupaj pa deluje kot začaran gozd, ki obiskovalca vrta kar utopi vase, saj se zaradi zanimivega sloja podrasti komaj zavedamo prav tako čudovitega drevja nad nami.

Vse hortenzije so letos po precej topli zimi in 
nenavadno mokrem poletju čudovito uspevale

Začaran gozd zanimivih rastlin
Na vrtu, ki v krogu vrtoljubcev slovi kot najbogatejša zbirka okrasnih rastlin v Sloveniji, najdemo preko 200 različnih praproti, številne hoste, okrasne iglavce in drugo drevnino (dreni, sleči, nepozebniki, magnolije, …) ter seveda številčno zelo bogato zbirko cvetočih trajnic (maslenice, potonike, iskrivke, vijolice, zvončki in druge spomladanske čebulnice, telohi …). Čeprav boste tukaj prav v vsakem letnem času našli nekaj cvetočega, Slavičin vrt ni zanimiv samo v času cvetenja. Slovenci zanimivost vrta pogosto po krivici gledamo samo skozi razkošnost barv, oblik in vonja cvetočih okrasnih rastlin. Tisti, ki znajo občudovati najrazličnejše teksture rastlin in prelivanje zelenih odtenkov, bodo tukaj zagotovo navdušeni.

Več: revija Moj mali svet, številka 9, letnik 46/2014

Vsekakor je vrt vreden ogleda in v kolikor bi si ga želeli ogledati, ste vedno dobrodošli. Sporočite mi svoje zanimanje ali me povabite na ogled vašega vrta. Z veseljem bom predstavila še veliko slovenskih vrtov. To je tudi del mojega projekta: Slovenski vrt danes. Več o tem pa kdaj drugič.


Ni komentarjev:

Objavite komentar