Junija zacvetijo
vrtnice, ki jim ljudje že od vsega začetka vrtne kulture priznavamo posebno
mesto. Naj vam
razkrijem, da vrtnice niso le prijetna dekoracija kot šopek na mizi, temveč
jih lahko postrežemo tudi na krožniku. Ne verjamete? Čisto zares so »za pojest«!
Vrtnice se razlikujejo ne samo po barvi cvetov, temveč
tudi po obliki (habitus) rasti, količini cvetenja, odpornosti na zmrzal in
drugih značilnosti, ki so ujete v
določeni sorti vrtnice. Vrtnice iste sorte rastejo in cvetijo na povsem
enak način, saj so zaradi nespolnega razmnoževanja genetsko enake. Glede na
način uporabe jih ne ločujemo po sortah, saj je teh mnogo preveč, da bi si jih
lahko človek vse zapomnil, temveč jih delimo v skupine kot so mnogocvetnice,
čajevke, poliante, prekrovne vrtnice, rožni grmi in plezalke. V poplavi sort,
ki so nastale z žlahtnjenjem, se zaradi izjemno lepega vonja cvetov in njihove
unikatnosti počasi vračamo k starim sortam, tako imenovanim gartrožam. V
trgovinah jih je težje dobiti, saj veljajo za nezanimive za trg, ker večina
cveti le enkrat v sezoni (junija). Njihovo cvetenje je morda res kratko, a je
takrat tako bujno, da nam zastane dih. Kot pravi poznavalec vrtnic Matjaž
Mastnak: »Za vsako od želja se najde prava vrtnica, toda nobena vrtnica ne
zmore vsega.«
Okus po cvetju
Avtorica slovenskega rodu Jelena de Belder-Kovačič je skupaj z Elisabeth de
Lestrieux pred dvajsetimi leti izdala knjigo, ki nosi naslov Okus po cvetju. V
knjigi posebno pozornost nameni prav vrtnicam, ki so njene najljubše rože, saj
v sebi skrivajo zanimivo protislovje: privlačnost cveta in nevarnost, ki je
skrita v bodicah. Cvetovi vrtnic so najprimernejši za pripravo sladic, saj
imajo presni cvetni lističi rahlo grenko-sladek okus. V kolikor si želite poizkusiti
vrtnice, vam v reviji Moj mali svet izdamo nekaj kuharskih skrivnosti mojstrice Jelene de Belder-Kovačič.
Več: revija Moj mali svet, številka 6, letnik 46/2014
Ni komentarjev:
Objavite komentar